Få hjælp til ensomheden

Går du rundt og føler dig ensom? Så er du bestemt ikke alene. Ensomhed er desværre en mere udbredt følelse blandt unge, og i en stor undersøgelse fra 2017 overhalede unge mellem 16 og 24 år for første gang de ældre over 85 år som den mest ensomme befolkningsgruppe i Danmark.

Men hvad stiller man så op hvis man er ensom? Det handler det her blogindlæg om.

Erkendelse af ensomheden

Første skridt i enhver forandringsproces er erkendelsen. Det kan være hårdt at nå frem til den, men hvis du tør ranke ryggen og sige de svære ord højt for dig selv “Ja, jeg føler mig ensom”, så er du nået et rigtig langt stykke vej.

“Jeg føler mig ensom”

– En rigtig svær erkendelse for de fleste…

Ræk ud til andre

Ensomhed er en ufrillig følelse af at være alene, og kan opleves som en dyb ked-af-det-hed, og savnet af fællesskaber og vigtige personer i ens liv kan føles meget stort og tomt.

Så derfor er det en vigtig del af processen, at man tør fortælle andre mennesker at man føler sig ensom. Det kan være en stor lettelse selvom det er meget angstprovokerende at sige.

Man skal vælge en person med stor omhu, en ven, et familiemedlem, en lærer eller en terapeut. I langt de fleste tilfælde vil man heldigvis opleve at blive mødt med stor omsorg og forståelse, og ikke med afvisning, selvom det tit er det man forestiller sig.

Bryd ud af ensomhedsboblen ved at opsøge fællesskaber

Der er heldigvis mange fællesskaber man kan blive en del af – frivillige foreninger, sportsklubber og genoptagelse af gamle venskaber kunne være ideer til fællesskaber.

Her er det vigtigt at du prøver aktivt at komme ud af din sociale isolation, selvom det kan være svært og akavet er der ikke nogen vej udenom. Vi har BRUG for andre mennesker også selvom det er svært.

Her kan du lytte til en episode fra podcasten RadioPsykologerne, hvor en ungdomspsykolog interviewer en ung pige, som føler sig ensom.

Stå ved dig selv

Når du accepterer dig selv med alle dine fejl og mangler, når du tør stille dig frem som et menneske med holdninger og præferencer, så får andre mennesker respekt for dig, fordi de kan mærke dig som person og fordi de mærker dig sætte grænser.

Hvad er det, der er vigtigt for DIG i dit liv?

Når du kender svaret på det spørgsmål – både i det konkrete og også når det kommer til de bagvedliggende værdier, som de repræsenterer, så bliver det pludselig meget nemmere at stå ved sig selv, man risikerer ikke på samme måde at stå som et siv i vinden, der blot læner sig i den retning, vinden fører det.

Søg hjælp udefra

Det er et tegn på styrke, når man når frem til en erkendelse om, at det er nødvendigt at søge hjælp fra en professionel. Er du nået hertil er der selvfølgelig mange muligheder for at få hjælp, så vi har samlet en stor oversigt over ungdomspsykologer i hele Danmark. Her kan du finde en uddannet psykolog nær dig, som har speciale i unge.

Ønsker du noget mere uforpligtende, kan du også få gratis og anonym rådgivning hos BørneTelefonen, en rådgivningslinje til børn og unge, som er drevet af Børns Vilkår. (Tlf. 116111 – Åben hver dag fra kl. 11.00 til kl 02.00)

Skriv en kommentar